Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Over Erica

Binnen de veelzijdigheid van alle kunstvormen ziet Erica zichzelf vooral als ‘storyteller’: het uitdrukken van een verhaal, een beleving of emotie, gebruikmakend van het medium dat zich daarvoor het beste dient. Muziek is haar grootste focus en speelt altijd een rol op het podium.

Naast uitvoerend kunstenaar is  Erica sinds 2020 verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ze geeft onder andere accodeonles binnen PI: een programma speciaal ontwikkeld voor kleuters, en Jong KC, een vooropleiding voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Inleven in de belevingswereld van jonge kinderen, auditief onderwijzen, nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleren: dit zijn de belangrijkste elementen van haar lespraktijk.

Erica heeft veel passie voor het creëren van nieuwe klankkleuren, beelden en verhalen. Het publiek raken, maar ook uitdagen met (nog) ongehoorde componisten, ongebruikelijke klanken en verrassende invalshoeken. Muziek maken in het hier en nu, reageren op de omgeving, is voor haar onmisbaar; ongeacht of het (volledig) geïmproviseerd is, of (volledig) genoteerd. Soms in dialoog met een mede musicus, maar altijd in dialoog en contact met het publiek.

Als klassiek musicus speelt ze veel oude muziek en hedendaagse muziek. Ze werkt graag samen met componisten, hetgeen heeft geleid tot tientallen nieuwe solostukken en kamermuziekwerken. Na haar studie klassieke muziek, heeft ze zich verder ontwikkeld in volks- en geïmproviseerde muziek. Nieuwsgierigheid naar (nog) onbekende muziek, cultuur, geschiedenis, brengt een breed muzikaal palet, die ze ook graag met elkaar verbindt. Het liefst speelt ze dan ook concerten waarin de rode draad een thema of een verhaal is, met muziek vanuit allerlei invalshoeken en tijdperken.

In 2016 richtte ze Roadrunner op; een ensemble dat zich bevindt op het vlak tussen hedendaagse, volks- en geïmproviseerde muziek met veel nadruk op eigen geschreven werk. Jaarlijks organiseren ze de Roadrunner Academy week, een week voor jonge componisten met als afsluiting een concert met de nieuwe stukken.

Schilderen is voor Erica een manier om emoties en haar belevingswereld te uiten. De schilderijen gaan meestal niet vooraf aan een vastomlijnd plan, maar ontstaan tijdens het maken zelf.

Ze heeft geëxposeerd in de Oranjekerk als onderdeel van een Hannah Arendt expositie. Dit heeft haar ook geïnspireerd om een concertprogramma rondom deze filosoof te maken, waarin beeldende kunst en muziek elkaar treffen. 

Verder werkt ze af en toe in opdracht. Zo ontwierp Erica de CD-cover van ‘Dos Klezmer Shifl’, van The Klezmer Society.

Sinds 2017 heeft Erica in vier schoolvoorstellingen meegewerkt. Tijdens de uitvoeringen ontdekte ze haar affiniteit met acteren en het contact maken met de kinderen, tijdens en na afloop van de voorstelling.

In 2022 schreef ze vervolgens haar eerste eigen kindervoorstelling, genaamd Nachtuil. Deze voorstelling speelt ze solo en is gebaseerd op haar eigen verhalen en herinneringen. 

In alle theatervoorstellingen speelt muziek een grote en belangrijke rol.

Inspiratiebronnen

Door de jaren heen

2022 - 2023

Gescheven en ontwikkeld

2021

Samenstelling en productie

2019 - nu

Muziek voor kleuters
Koninklijk Conservatorium Den Haag

2017

Eerste solo-CD, opgenomen op IJsland

2016 - nu

Accordionist en mede-oprichter

2016

Initiator en musical director

met o.a. Frode Haltli

2015 - 2021

v/h Shtetl Band Amsterdam

Accordeonist

2013 - 2015
Master Klassiek Accordeon

bij Frode Haltli
Hogeschool voor de Kunsten, Oslo

2009 - 2012
Master Klassiek Accordeon

Royal Danish Academy of Music, Kopenhagen
met James Crab

2010

met Hafdís Bjarnadóttir

2010
Uitwisselingsjaar Musikene

met Inaki Alberdi
San Sebastian, Spanje

2006 - 2009
Bachelor Klassiek Accordeon

Royal Danish Academy of Music, Kopenhagen
met James Crab

2004 - 2006
Propedeuse Argentijnse tango en klasiek accordeon

CODARTS Rotterdam
Artez Enschede

2003 - 2004
Vooropleiding klassiek accordeon

CODARTS Rotterdam

1998 - 2004
VWO Oscar Romero
1995
Eerste accordeon en accordeonles
1987

Leuk dat je een abo neemt op de nieuwsbrief