Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

titel wtk

Muziek voor klavier in een ‘welgetempereerde stemming’. Bach bedacht een nieuwe manier van stemmen, waardoor je een muziekstuk in alle toonsoorten kon spelen, zonder dat het vals zou klinken. Dat was in die tijd niet gebruikelijk!

Hoe de stemming precies is, daar is nog geen eenduidig antwoord (nerd alert: klik op de link) op. Wel lijkt het erop dat de krabbels op de voorpagina een beschrijving zijn van de stemming: 

De stemming is niet meer gangbaar in deze tijd, nu worden de meeste toetsinstrumenten (en accordeon) ‘gelijkzwevend’ gestemd; een heel octaaf is in precies 11 gelijke delen verdeeld. Een accordeon dus ook. 

22 Preludes en fuga’s met elk hun eigen karakter, geschreven voor klavierinstrumenten uit de tijd van Bach, zoals de calvecimbel. De muziek is zonder te bewerken speelbaar op accordeon. Op accordeon hoor je de muziek vanuit een uniek perspectief. Onder andere door tonen te laten liggen en het spelen met de verschillende klank van de linker- en rechterhand. 

Voor wie wil, kan de muziek meevolgen samen met het programmaboekje. Geen droge informatie en analyses, wel leuke en voor iedereen begrijpelijke aanknopingspunten. Zodat  iedereen kan leren wat een fuga is, het verschil hoort tussen mineur en majeur, en ervaart waarom we deze muziek 300 jaar later nog steeds zo waarderen. 

Praktische info

Info en boekingen

11 jul
2024
Das Wohltemperierte Klavier
Soloconcert: Bach's WTK (Selectie)
EPO, Den Haag
1 jun
2024
 Solo
Optreden tijdens opening expositie Genius Loci
Den Haag
18 nov
2023
 Solo
Opening expositie 'Into the Soil'
Amsterdam
5 mrt
2024
 Solo
Opening expositie Rosa Luxemburg
Amsterdam
29 jan
2024
Nachtuil
NACHTUIL | Etalagedag IUDK
19 jan
2023
Nachtuil
Nachtuil try out #1
Laaktheater Den Haag

Leuk dat je een abo neemt op de nieuwsbrief